Monday, 12 November 2012

KAWAN!!!!


KAWAN!!!

MENURUT IMAM GHAZALI KAWAN TERBAHAGI KEPADA 3.

  1. KAWAN MACAM RACUN
  2. KAWAN MACAM UBAT
  3. KAWAN MACAM MADU


SEBENARNYA KAWAN-KAWANLAH YANG MENJADI TEMAN KITA SEHARI-HARI SELAIN DARI KELUARGA..

RACUN???
SEPERTI YANG KITA TAHU RACUN SEMEMANGNYA MENDATANGKAN KEMUDHARATAN KEPADA SESIAPA YANG MENGGUNAKANNYA. INI SAMALAH DENGAN KAWAN YANG MANA JIKA KITA TERLALU MENGIKUT JEJAK LANGKAHNYA MAKA KITA JUGA AKAN TURUT TERBINASA..(MEMANGLAH ORANG CAKAP BERGANTUNG DENGAN DIRI SENDIRI JUGAK KAN..TAPI KALAU DAH RACUN KUAT DALAM BADAN DAN DAH TERLAMBAT ACANOOO???) TIDAK SEMESTINYA KAWAN MACAM RACUN NI KITA PERLU MENJAUHI MEREKA...APA YANG PERLU DILAKUKAN CUMALAH BERJAGA-JAGA KALAU TAK NAK TERBINASA... :)


UBAT????


SEMUA SEDIA MAKLUM UBAT NI SEBAGAI SATU USAHA UNTUK MENYEMBUHKAN PENYAKIT TETAPI SESUNGGUHNYA YANG MENYEMBUHKAN TU IALAH ALLAH S.W.T....(SO KALAU MACAM UBAT KIRA BAGUSLAH KAWAN TU KAN!!!) TAK SEMESTINYA UBAT ITU BAGUS...BAGAIMANA KALAU DIAMBIL DALAM KADAR YANG BERLEBIHAN??? TAK MEMUDARATKAN KE??? SO KAWAN-KAWAN MACAM PERLULAH KITA HADKAN PERGAULANNYA...KAWAN MACAM NI MAYBE TAK SESUAI UNTUK DIKONGSI MASALAH MANALAH TAHU DI MASA HADAPAN NANTI SIAPA TAHU KAN...:)


MADU???


KAWAN MACAM NI LAH YANG SEPATUTNYA DI CARI DAN KITA JUGA PATUT JADI MACAM NI..(KENAPA MADU??? MADU KAN MANIS..NANTI KENCING MANIS LAA) MADU KALAU DIAMBIL SECARA BERLEBIHAN PUN TAKKAN MEMBERI KESAN YANG BURUK KEPADA KITA PUN...MADU INI BAGUS DAN BOLEH DIJADIKAN UBAT UNTUK PENYAKIT...KALAU DI AMBIL SAJA-SAJA PUN IA BAGUS UNTUK KESIHATAN...SO KAWAN MACAM NILAH YANG BOLEH DIJADIKAN “FRIENDS TILL JANNAH”...:)

MEMILIH KAWAN ITU PERLU...NAMUN KITA NI CUKUP BAGUS KAH UNTUK MENJADI SEORANG KAWAN YANG BAIK KEPADA ORANG LAIN??? TEPUK DADA TANYA IMAN :)

No comments:

Post a Comment